Kom maar tevoorschijn, ik heb je gezien!

< Z >

Kom maar tevoorschijn, ik heb je gezien!

Wanneer je deze zin hoort weet je: hier wordt verstoppertje gespeeld. En dat gebeurt regelmatig. Maar de afgelopen weken is wel opvallend vaak gevraagd: “Juf Maike, zullen we verstoppertje spelen?”  Wat maakt dit eenvoudige spelletje nou zo leuk?

De aantrekkingskracht van het spel zit hem in verschillende dingen. Zo begint een baby’tje met verstoppertje door het slabbetje over het hoofd te trekken en te denken dat het voor niemand meer zichtbaar is: ik zie jou niet, dus jij ziet mij niet. Kleine kinderen die onder een deken kruipen en denken dat ze niet meer zichtbaar zijn. Een fase verder beseffen ze dat ze echt helemaal verstopt moeten zitten, wil de ander hem of haar niet kunnen vinden. En daarbij gaat het dus steeds over jou en de ander.

Verstoppertje is een spel dat je alleen maar samen met iemand anders kunt spelen. In je eentje gaat dat niet.

En juist in die relatie met elkaar zit het plezierige, spannende en aantrekkelijke van het spel denk ik. Samen en alleen zijn wisselen elkaar af.  Het eerste moment van tellen begint met een gevoel van alleen zijn: Staande bij een boom of gebogen tegen de muur in de gang sta ik vaak te tellen terwijl de rest zich aan het verstoppen is. Ogen dicht en tellen tot 10, 20, 30 of zelfs hoger als kinderen dit voorstellen. Na de woorden: “Ik kom!” voelt het echt even alleen. Waar is iedereen? Daarna begint het zoeken. Voor de zoeker spannend. Lukt het om de anderen te vinden en op tijd af te kloppen? Daar zit ook de spanning voor degenen die verstopt zitten. Gaat de zoeker mij vinden?  Ben ik de ander te snel af? Soms gaat het bij kinderen om een nog dieper gevoel van gezien worden en is de vreugde bij het weerzien wederzijds: ik zie jou, jij wordt gezien.

Dat geeft een gevoel van echte verbondenheid.

Voor veel kinderen is het verstoppen en ongezien naar de tel-plek komen toch wel het meest spannende en uitdagende van het spel. En voor de teller het op tijd afkloppen. Als de verlossende woorden: “Buut vrij voor de hele pot!” klinken, is er grote opluchting voor de meesten en mogen zij zich snel weer verstoppen.

De teller blijft alleen achter en telt opnieuw, 1,2,3,4,5,6……